Vårprogram 2017

Eija-Liisa Ahtila
ME/WE, OK, GRAY
1993, 4:20 min

9 februari – 1 mars

MEWE jpg-752x442-

I själva verket är ME/WE, OK, GREY tre korta minifilmer som visades först som för-filmer på bio och som reklamfilmer på TV. Ahtila dekonstruerar ofta just filmens, TVns och reklamfilmens berättarkonventioner. Här utforskar hon individens relation till andra, och makten i grupprelationer. I ME/WE märker vi att den kontrollerande faderns ord kommer ur munnen på andra familjemedlemmar. I OK strömmar både en manlig och en kvinnlig röst ur en kvinna för att visa på våld i nära relationer. Medan GRAY demonstrerar katastrofens påverkan på verklighetsuppfattningen.

Eija-Liisa Ahtila, född 1959, är fotograf och en av Finlands mest kända videokonstnärer, utbildad på UCLA i Los Angeles. Hennes videokonst visas ofta i stora installationer där valda skeenden i komplexa dramer visas simultant på en rad olika skärmar. Hennes karriär är omfattande, inte minst genom internationella utställningar bl.a. på MoMa i New York, Tate Modern i London och på Venedig Biennalen. En retrospektiv utställning med hennes videoverk visades på Moderna Museet i Stockholm 2012.

 

Mika Taanila
The World
2017, 7 min

2 mars – 22 mars

the_world_web

I Mika Taanilas film The World från 2017 återvänder han till ett av sina teman – framtida scenarion. Taanila låter sig inspireras av sci-fi filmen ”The Man Who Fell to Earth” från 1976. I The World är planeten här mer eller mindre avfolkad. Övergivna urbana miljöer och natur, djur på flykt, en kuslig upp och nervänd värld i väntan på apokalypsen. En stundande naturkatastrof eller har människan bara flytt?

Taanila tar på sig alla roller i skapandet av The World – som regissör, manusförfattare, fotograf, klippare och ljuddesigner.

Mika Taanila, född 1965, är verksam i Helsingfors och vars filmer rör sig ledigt mellan den klassiska dokumentärfilmen, experimentfilm och videokonst. Just därför hittar man hans, nu mer än 20 filmer, på museer som Kiasma i Helsingfors (2014 och 2016), som senaste Documenta (2012), men likväl på mängder av filmfestivaler runt om i världen, som Uppsala Internationella Kortfilmfestival.

 

Tellervo Kalleinen
Complaints Choir
2009, 10:40 min

23 mars – 12 april

CChoir jpg-752x442-

I finskan finns ett ord för folk som klagar simultant – valituskuoro. Tellervo Kalleinen översatte ordet till en konstnärlig performance som har satts upp på flera platser i världen. Här i Tokyo deltar ca 80 personer i en klagokör som framför vad de tycker är livets orättvisor – alla bra män är redan gifta, ge mig den lön jag var utlovad, chefen gjorde sina misstag till mina, varför får jag inte sova ut? Just i Japan är mångas klagan arbetsrelaterade.

Roligt att notera är att medlemmarna i klagokören, alla amatörer, kan inte låta bli att le. Negativ energi har blivit positiv genom denna performance.

Tellervo Kalleinen, född 1975, har i över tio år varit verksam som performance- och video- konstnär. Filmerna har ofta en aktivt deltagande publik. Till de ämnena som Tellervo undersökt hör hur finnar drömmer om deras president (Dream Land 2009), relationen läkare-patient i mentalvården (People in White 2011) konflikter på arbetsplatsen i Göteborg och Helsingfors (I Love my Job 2012). Tellervo arbetar tillsammans med sin man Oliver Kochta-Kalleinen och duon fick 2014 det prestigefyllda Ars Fennica Award.

 

Pink Twins
Defenestrator
2008, 8:44 min

13 april – 3 maj

Defenestrator jpg-752x442-

Överdådiga miljöer och pampiga interiörer rasar för våra ögon. Det till synes fasta och beständiga deformeras och omformas till en digital lavaström. Ur det rasade kan en ny ordning skapas, först i kaos för att sedan återgå till en annan form av återgivning.

Här har vi ett exempel på Pink Twins parametriska 3D-animationer.

Den internationellt hyllade konstnärsduon Pink Twins består av bröderna Juha (f. 1978) och Vesa Vehviläinen (f. 1974) som i sina verk kombinerar videokonst med elektronisk musik. Med sitt färgglada och abstrakta bildspråk skapar Pink Twins virtuella världar som utmanar sinnena. Pink Twins hör till finländska mediekonstens pionjärer, 2017 firar de sitt 20-årsjubileum. Parallellt med våra visningar öppnar Finlandsinstitutet i Stockholm en utställning med Pink Twins den 29 april. http://pinktwins.com/

 

Saara Ekström
Trail
2007, 5:23 min

4 maj – 24 maj

The Trail jpg-752x442-

I Saara Ekströms stilrena video har en kvinna försvunnit och strött kläder och föremål i ett spår efter sig. Det är som om hon har velat, en efter en, skala av allt som förknippas med hennes identitet. Spåret leder oss in i korridorerna av en metafysisk byggnad – hennes kropp. En kropp och inte minst en identitet som hon till slut återfår.

Saara Ekström, född 1965, studerade vid Turku Art Academy 1983-86 och vid Arizona University i USA mellan 1995-97. Oavsett om Saara arbetar med foto, videokonst eller med installationer så ligger intresset på naturliga objekt respektive artificiella material som förkroppsligar starka symboliska värden. Saara har deltagit i en lång rad utställningar i Finland och internationellt. Förra sommaren visades hennes verk på Bildmuseet i Umeå. http://www.saaraekstrom.com/

 

Vårens program görs i samarbete med finska distributören AV-arkki.

 

I år firar Videogud Finlands självständighet 1917 med ett vårprogram tillägnat ett urval av finska videokonstnärer. Videokonsten slog igenom i Finland i början av 1980-talet och kom att få stor betydelse för många konstnärer. Tack vare fina utbildningar i film och rörlig bild har vi förklaringen varför gruppen finska konstnärer som uttrycker sig genom mediet är så omfattande, och så diversifierad. Här sticker ett antal kvinnor ut med internationell lyskraft, bl.a. Eija-Liisa Ahtila. Hon presenteras i början av programmet med ett tidigt numera ikoniskt verk, ME/WE, OK, GREY. För att omedelbart följas av en helt ny, något apokalyptisk film The World, av Mika Taanila från 2017.

Performance-konsten får sitt uttryck i filmen Complaints Choir där Tellervo Kalleinen har fångat in människors klagan i ett kollektivt körverk, med oväntat humoristiskt resultat. Många av hennes verk bygger på skapande medverkan. Konstnärsduon Pink Twins kombinerar videokonst med elektronisk musik och genom dataprogrammering skapar de ett unikt artistiskt språk. I Defenestrator ser vi överdådiga miljöer förintas och sjunka undan för att sedan återskapas.

I det avslutande Trail är verket lika visuellt som textbaserat. Här får vi följa en kvinna genom de spår hon lämnar efter sig. Medan representanterna för de övriga fyra filmerna är verksamma i Helsingfors, så bor Saara Ekström i Turku/Åbo.

09.02 – 01.03                     Eija-Liisa Ahtila – ME/WE, OK, GREY, 1993, 4.20 min

02.03 – 22.03                      Mika Taanila – The World, 2017, 7 min

23.03 – 12.04                      Tellervo Kalleinen – Complaints Choir, 2009, 10:40 min

13.04 – 03.05                      Pink Twins – Defenestrator, 2008, 8:44 min

04.05 – 24.05                      Saara Ekström – Trail, 2007, 5:23 min

Vårens program görs i samarbete med finska distributören AV-arkki.