Vårprogram 2013

Vårens program på VIDEOGUDs videostationer kretsar kring företeelsen ”Att följa eller följas”. Det blir en suggestiv studie i Lipizzanerhästens dressyrprogram, ett gäng inte riktigt lika graciösa gräsätare, postsocialistisk improvisationskoreografi, eskatologiska utläggningar till eftermiddagskaffet samt avancerad curling av sedan länge vuxna barn.

31 jan – 20 feb: Johanna Billing – I’m Lost Without Your Rhythm, 2009, 13.29 min
21 feb – 13 mars: Debora Elgeholm & Ellen S. Holtskog – This Is What I Learned, 2012, ca 25 min.
14 mars – 3 april: Ruben Wätte – Carrot & Stick, 2012, 2.55 min
4 april – 24 april: Magdalena Dziurlikowska – Mother of Pearl, 2012, ca 26 min.
25 april – 15 maj: Salla Tykka – Airs Above the Ground 2010, 7.21 min.

__________________________________________________________________________

Johanna Billing

I’m Lost Without Your Rhythm

2009, 13.29 min

I’m Lost Without Your Rhythm är inspelad under en tre dagar lång koreografiworkshop med amatördansare och dramastudenter som leddes av dansaren och koreografen Anna Vnuk. Workshopen pågick under den åttonde upplagan av Perific Biennal of Contemporary Art i Iasi, Rumänien. Den bygger till stor del på improvisationer mellan musiker och dansare och är ett sorts utforskande av vardagliga företeelser, rörelser och ljud. 

Utöver den musik som uppstod på plats under själva workshopen innehåller filmen också en nytolkning av låten ”My Heart” (ursprungligen skriven av den svenska duon ”Wildbirds and Peacedrums”). I det sammanhang som uppstår i filmen får texten till låten en ny innebörd, den kan ses som en kommentar till ett tillstånd av vilsenhet inför förändrade sociala villkor i ett samhälle som länge präglats av totalitärt styre.

Johanna Billing är född i Jönköping och gick ut konstfack 1999. Musiken är ett återkommande centralt element i hennes konst, och sedan 1997 driver hon även skivbolaget Make it happen tillsammans med sin bror Anders Billing.

__________________________________________________________________________

Debora Elgeholm & Ellen S. Holtskog

This Is What I Learned

2012, 25 min

Debora Elgeholm och Elle S. Holtskog har båda ett förflutet inom den nordiska frikyrkliga rörelsen. This Is What I Learned bygger på intervjuer som konstnärerna har gjort med sina troende släktingar. Den skildrar en kristen trosinriktning med stark tonvikt på eskatologi, det vill säga tron på att vi lever i den sista tiden och står inför en stundande apokalyps. Hemmamiljöer och vardagliga bestyr blandas med intrikata utläggningar om samtida järtecken och föreställningar om hur den sista tiden kommer att te sig. Filmen lyfter på så sätt fram den alldagliga aspekten av tron, och hur övertygelsen om det fantastiska påverkar synen på tillvaron under olika perioder av livet. Den presenterar ett annorlunda sätt att se på världen, som radikalt skiljer sig från den sekulariserade normen. Det är en världsuppfattning som de båda konstnärerna inte längre delar men som fortfarande påverkar dem och som finns som tydliga spår i deras respektive konstnärskap.

__________________________________________________________________________

Ruben Wätte

Carrot & Stick

2012, 2.55 min

Ruben Wätte har sina rötter i gatukonsten och arbetar främst med projekt som rör sig inom fältet för konstnärlig forskning. Själv beskriver han sitt konstnärskap som en blandning mellan gatukultur, vetenskap och nattliga äventyr. Han har bland annat gett ut boken Visit Norrtuna där han skildrar  sin uppväxtmiljö, Södertäljeförorten Norrtuna, i en sorts självbiografisk reportageform som gränsar till såväl reseguide som etnografisk undersökning.

Carrot & Stick (Piska & Morot) är en kortfilm om ledare och följare som premiärvisades på Galleri Gocart i Visby under politikerveckan 2012, tillsammans med en obeställd installation (100 kilo slicksten för får, utplacerade vid åhörarplats i Almedalen) och en oannonserad performance (med herdestav och fårräknare vid politikerhotellet Clarion Hotel Wisby).

__________________________________________________________________________

Magdalena Dziurlikowska

Mother of Pearl

2012, 26 min

Mother of Pearl handlar om Magdalena Dziurlikowskas problematiska förhållande till sin mamma, som hon upplever kväver henne med sina överdrivna omsorger. I filmen, som bygger på verkliga händelser och autentisk dialog, spelar Magdalena både rollen som sig själv och rollen som sin mamma.

Filmens titel, Mother of Pearl, är den engelska benämningen på pärlemor, alltså det ämne som avsöndras kontinuerligt inuti musslor och gör att pärlor bildas av oönskade sandkorn som råkar komma in i musslan. Samtidigt som pärlan representerar någonting dyrbart och åtråvärt är den också ett resultat av något som skaver inne i musslan. Dess tillkomst kan ses som en metafor till människans socialiseringsprocess eller uppfostran. Lager på lager av pärlemor formar det grova sandkornet till någonting bekvämt och tillrättalagt. Men hur stor och slät en pärla än blir består dess kärna fortfarande av ett sandkorn.

__________________________________________________________________________

Salla Tykkä

Airs Above the Ground

2010, 7.21 min

Salla Tykkä är en av Finlands främsta samtida konstnärer. Hennes estetiserade och visuellt finslipade filmer har figurerat på biennaler världen över. I Airs Above the Grond skildras Lipizzanerhästen i två olika skeden av livet. Bilder på en flock med gråa unghästar som springer fritt i sin hage varvas men scener där en äldre häst utför avancerade dressyrrörelser. Lipizzanern är en europeisk kulturhärstras, som avlades fram av det Habsburgska furstehuset under 1500-talet, och som i framför allt förknippas med Spanska ridskolan. Hästarna föds gråa men vitnar med tiden. Airs Above the Ground, eller ”Skolorna över marken” som det heter på svenska, är en typ av rörelser inom den högre dressyren, som i första hand utövas inom Spanska ridskolan.

Kontrasten mellan de gråa unghästarna och den vita hårt dresserade blir en studie i natur kontra kultur. Genom att ställa dessa båda ytterligheter mot varandra väcker filmen även reflektioner kring hur vi som människor definierar vad en häst är, och hur vi genom historien har skapat och omformat den rådande definitionen.