Vårprogram 2007

1/2 – 21/2
Sportstugan, Gunilla Heilborn/Mårten Nilsson, 2005, 12.40  min.
22/2 – 14/3
Nacsent, Gina Czarnecki, 2005,  10.00 min
15/3 – 4/4
Atom by atom, Håkan Berthas/Virpi Pakhinen, 1999, 8.00 min
5/4 – 25/4
Chord, Anna Abrahamsson, 2007, 3.20 min
26/4 – 16/5
Kuchi (Mouth), ADACHI Tomomi,  2004,  5.00 min

Sportstugan

Gunilla Heilborn/Mårten Nilsson, 2005

12.40  min.

Nascent (övers. begynnande, i vardande, gryende)

Gina Czarnecki, 2005

10 min

Nascent är en visuell resa om och genom varandet. Det är en film med an blandad form av bildkonst, experimentell media, teknologi och dans.

En improviserad och koreograferad föreställning med dansare från Australian Dance Theatre är bearbetad i efterhand till att anta andra former. Den mänskliga kroppen liknar istället nya organismer, muterade djur och spöken. Bilden av den mänskliga kroppen är på väg att försvinna – den är förvandlad och går bara att skönja.

Nascent är en visuell resa om och genom varandet. Det är en film med en blandad form av bildkonst, experimentell media, teknologi och dans.

Från en improviserad och koreograferad föreställning med dansare från Australian Dance Theatre är videon bearbetad i efterhand. Dansarnas kroppar antar nya former och kropparna liknar istället nya organismer, muterade djur och spöken. Bilden av den mänskliga kroppen är på väg att försvinna – den är förvandlad men skönjbar.

Musiken i filmen är gjord av elektronmusikern Fennesz.

Gina Czarnecki är född 1965. Hon bor i Dundee i Skottland där hon arbetar och leder verksamheten vid Msc Electronic Imaging at Duncan of Jordanstone College of Art and Design, University of Dundee.

Atom by atom

Film: Håkan Berthas,1999

Koreografi och dans: Virpi Pahkinen

8 min.

Atom by atom är en dramatisk film om människans existens och natur. Den är inspelad på kanarieön Lanzarote i ett kargt och bergigt landskap av röd vulkanjord.

Titeln Atom by atom kanske säger något om en undran över människans små beståndsdelar – Hur är vi egentligen uppbyggda? Vad är vår kropp och vad är vår själ?

Hur kommunicerar vi själva  med våra inre demoner?

Atom by atom är en dramatisk film om människans existens och natur. Den är inspelad på kanarieön Lanzarote i ett kargt och bergigt landskap av röd vulkanjord. Hur är vi egentligen uppbyggda? Vad är vår kropp och vad är vår själ?

Hur kommunicerar vi själva  med våra inre demoner?

Håkan Berthas, född 1958, har studerat film vid New York International Centre of Photography, har tagit en magister i dokumentär film vid Dramatiska institutet och har varit verksam som filmare i 20 år.

Virpi Pahkinen, född i Jyväskylä, Finland, 1966.

Virpi Pahkinen åkte mycket konståkning och studerade musik som ung, så småningom piano vid konservatoriet i Helsingfors och Högskolan för dans i Stockholm 1989-92.

Virpi Pahkinen är både koreograf och dansare.

Chord

Anna Abrahamsson, 2007

3.20 min.

Chord – en video att se som en rörlig målning med en liten förändring i bilden hela tiden. Utgångspunkten har varit en enkel filmad rörelse och animerade målningar som har arbetats fram parallellt. Samtidigt har ljudet och filmen samverkat, förändrats och påverkat varandra under processen. Videon är tänkt som en oändlig loop, där man kan börja och sluta när som helst i filmen.

Anna Abrahamsson, född 1966, är verksam i Gävle.

Kuchi

Tomomi Adachi, 2004

3.43 min.

Kuchi är en mun, en ljudpoetisk performance!

Tomomi Adachi har på senaste tiden arbetat mest med egna performances (med röst, dator, hemmagjorda instrument), ljudpoesi och video. Han har dels komponerat musik för den egna gruppen Adachi Tomomi Royal Chorus – en punk-kör, och dels uppfört verk av John Cage, Cornelius Cardew, Dieter Schnebel och Takahashi Yuji. Han är den enda ljudpoeten i Japan som har uppfört Kurt Schwitters Ursonate. Han har uppfunnit Tomomin, ett handgjort elektroniskt instrument, han har spelat med ett flertal musiker som Jeep Blonk, Carl Stone, Erhart Hirt, Butch Morris, Jon Rose, och Otomo Yoshihide i Japan, U.S.A och Europa.

Tomomi Adachi är född 1972 i Kanazawa, Japan.