Sommarprogram 2012

Space Control

Ruben Wätte, 2011, 2:45 min.

Sommarprogram 24 maj – 29 augusti

Ruben Wättes Space Control visas på Videoguds videostationer under sommaren i egenskap av vinnare i klassen för yrkesverksamma//högskolestuderande på årets upplaga av Videogudfestivalen. Juryns motivering till utmärkelsen löd:

”Till vinnare har juryn valt ett verk som med ett omedelbart tilltal och en radikal enkelhet betonar de små detaljernas betydelse. Den precisa ljusbilden, det raka bildspråket med välmotiverade bildutsnitt och musiken som går från enkelhet till crescendo samverkar till att stegra berättelsen och lyfter oss hoppfullt mot högre höjder. Verket ger en insikt om vad människan kan åstadkomma.”

Ruben Wätte studerar för tillfället på Konstfacks masterprogram i fri konst: Konst i offentligheten. Han har sina rötter i gatukonsten och arbetar främst med projekt som rör sig inom fältet för konstnärlig forskning. Själv beskriver han sitt konstnärskap som en blandning mellan gatukultur, vetenskap och nattliga äventyr. Han har bland annat gett ut boken Visit Norrtuna där han skildrar sin uppväxtmiljö, Södertäljeförorten Norrtuna, i en sorts självbiografisk reportageform som gränsar till såväl reseguide som etnografisk undersökning.

Filmen Space Control är även den del i ett pågående konstnärligt projekt, Farligt Land, som undersöker människors, ofta omedvetna, världsbilder och hur de ligger till grund för vår varseblivning. Samtal med människor, performativa verk, och filmer, så som Space Control, kommer att dokumenteras och ges ut i form av en världsatlas under hösten.

Läs mer om Ruben Wätte på:
www.rubenwatte.com