Höstprogram 2009

3 september-23 september

Faces (2008)

Liselotte Wajstedt, född 1973 i Kiruna, har studerat konst vid Gerlesborgsskolan och videokonst vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Hon har även studerat vid Högskolan i Visby i bl.a. experimentfilm med tonvikt på dokumentärt filmberättande och manusskrivande. Hon arbetar nu heltid som filmskapare.

Faces har visats bl.a. på Liljevalchs Vårsalong i Stockholm våren 2009 och vid Sami Artist Centre.

Filmen handlar om Samifolket vars ansikten är som landskap, ansikten integrerade i landskapet så att de utgör en del av en större enhet. Musiken är gjord av Peter Svenzon och är skapad helt och hållet av röster, utan instrument. Filmen ingår i dansföreställningen ”Sami” av Charlotte Öfverholm.

 24 september-14 oktober

Hitra (2008)

Dodda Maggy (f. 1981) är född och uppvuxen på Island där hon nu även bor och arbetar. Hon har en bred utbildning från bland annat konsthögskolorna i Reykjavik och Malmö. Hon har under 2009 avslutat sina studier vid Konsthögskolan i Köpenhamn där hon specialiserat sig på samverkan mellan ljud och bild.

Dodda Maggy använder ofta ljud och musik i sina videoverk. I Hitra har hon mycket medvetet valt bort det för att undersöka hur vi utan ljud skapar oss en bild av vår omvärld.

Hon säger själv om verket:

”I mina undersökningar av ljud och bildspråk vill jag experimentera enligt konceptet ”fältstudier”. En term som används för att beskriva upptagningar av miljöljud jag applicerar det på video. Under en vistelse på ön Hitra, vid den norska kusten registrerade jag och omstöpte bilderna och konstruerade ett visuellt porträtt som minner om en inre process av hur vi ser och avläser verkligheten.”

15 oktober-4 november

Underströmmar (2008)

Carolina Jonsson, född 1975 i Lidköping, har studerat framförallt vid Kunstakademiet i Trondheim, Norge, där hon tog sin Masters 2008. Hon har redan medverkat i en rad grupputställningar i olika städer i Norge och hennes videoverk har visats på bl.a. Berlin Film Festival och festivaler i Schweiz, Spanien och USA. Förra året erhöll hon ett stipendium från IASPIS, Bildkonstnärsnämnden. Hon bor och arbetar i Sverige.

Videon återger en uppbruten tid och saknar ett traditionellt händelseförlopp med en given början och slut. Filmen motsvarar vår inre värld av drömmar och minnesbilder som ständigt är i rörelse och förändring. Vad är sant och inte sant av det vi registrerar och upplever? Bild och ljud är konstruerade likt drömmens logik och stundtals låter videon felaktigheter att kännas rätt. Bildmaterialet är hämtat ur ett industrilandskap som kan upplevas såväl ogästvänligt som vackert.

5 november-25 november

Wir Sind Dir Treu (We Are The Faithful) (2005)

Michael Koch, född 1982, har tidigare arbetat som skådespelare inom film och teater. Därefter studerade han film och television vid Kunsthochschule für Medien i Cologne. Wir Sind Dir Treu har vunnit ett flertal priser runt om i Europa, bland annat le Prix Canal Plus, vid Clermont-Ferrand filmfestival och bästa schweiziska kortfilm vid Internationale Kurzfilmtage Winterthur.

Det schweiziska fotbollslaget FC Basel har en hejarklacksledare som ger allt för sitt lag. Han styr publiken, bestämmer ramsorna och koreograferar fansen till topprestationer. Allt handlar om energi och känslan han kanaliserar till klacken. Eller kan det kanske vara själva matchen de följer?

26 november-17 december

Hopp (2004)

I sju år höll vi på. Jag och mamma. För att ta den perfekta bilden av mig.

Tillsammans.

Så kortfattat berättar Marius Dybwad Brandrud om sitt verk Hope/Hopp. Kanske handlar det helt enkelt om kärlek – mellan mor och son, till en sport och till hoppet.

Marius Dybwad Brandrud är född och uppvuxen i Strömstad och arbetar i Stockholm som regissör och filmfotograf, åt bl.a. Ruben Östlund.