Höstprogram 2007

30 augusti – 19 september

SJUK-HUSET (2004, 2 min) av Anna Erlandsson

En dag som alla andra på sjukhuset. Eller är det? Något väsnas. Filmen är en mycket kort, men träffande humoresk. Filmen har visats på SVT

Anna Erlandsson, född 1956 i Stockholm, utbildad vid Konstfack, Sthlm och arbetar som tecknare, formgivare, animatör. 2004 fick hon en Guldbagge för bästa kortfilm med filmen Glenn, the Great Runner.

20 september – 10 oktober

DOM DÄR STOLARNA (2006, 3 min.) av Daniel Westlund

”Dom där stolarna” är en 3d animerad dansfilm med sex stolar som rör sig till trumkomp i en avskalad miljö. Ingen dialog eller handling finns annat än det visuella. Tanken med saker som rör sig av sig själva och till musik kan verka enkel, men samtidigt bryter det mot mina mest inpräntade uppfattningar om hur världen, gravitationen och stilleben beter sig. Resultatet kan verka skrämmande eller mer humoristiskt. Jag har siktat mer på det senare. / Daniel Westlund, regissör, koreograf, producent

11 oktober – 31 oktober

BLUE, KARMA, TIGER (2006, 12 min) av Mia Hulterstam & Cecilia Actis
Blue, Karma, Tiger är en färgstark animerad dokumentär om graffiti. Graffitimålare lämnar avtryck efter sig på väggar, tunnlar och tåg, men aldrig får vi se dem. Vilka är de? Och vad är det som driver dem? I filmen får vi möta tre målande tjejer som utan masker berättar om varför de målar. Filmen gestaltar det ständigt omdebatterade fenomenet graffiti på ett äkta och levande sätt. Animationen gör det möjligt att visa målarnas ansikten och publiken får en chans att lära känna dem.

1 november – 21 november

MURMURS OF EARTH (2007, 8 min) av Lars Arrhenius och Johannes Munzing, är en förtätad berättelse om Skapelsen. Filmen skildrar historien om jorden och dess framtid, som den skulle kunna uppfattas och sammanfattas på ett radarsystem, några miljoner ljusår härifrån.

Titeln ”Murmurs of Earth” har lånats från de två skivor som skickades ut med Voyager – expeditionen 1977. Skivorna är en sorts flaskpost för yttre rymden; som innehåller bilder, musik och annan information som beskriver mänskligheten för annat liv i universum. Den här fantastiska och naiva idén kan ses som en del av guldåldern för science fiction på 70-talet.

22 november – 12 december

NÄR VI DÖR (2002, 9 min) av Håkan Wennström
Denna uttrycksfulla animation baserad på en dikt av Thomas Tidholm har inte bara vunnit priser över hela världen, utan också en stor publik. Ämnet i filmen talar också mycket riktigt till väldigt många. Vad händer egentligen med oss efter döden? Var hamnar vi?  ”Det liknar mest ett barnkalas kommer vi att säga. Och saften spillde vi ut på duken.” När vi dör har visats i SVT, på biograf och vid en mängd festivaler i Sverige och utomlands.