Hösten 2013 Curator Anna Linder

QUEERA RÖRLIGA BILDER

5 september – 18 december 2013
Curator Anna Linder
Teknisk konsult Timo Menko

När jag var liten samlade jag på det mesta som ingen annan skulle kommit på att samla på. Jag grävde efter saker i trädgården och drömde om att bli arkeolog. Det fanns en stor tjusning i tanken på att upptäcka spännande skatter nedgrävda i marken. När jag påbörjade researchen för Videogud kom jag ihåg känslan i kroppen, och kom att tänka på de gamla uttrycken Gräv där du står och Den som söker den finner. Jag tänker att min roll idag som forskare och curator ger just den möjligheten; tid och utrymme att söka och gräva inom området Queera rörliga bilder.

Under mitt yrkesverksamma liv som varat i snart 25 år har jag kämpat för att få visa de där gömda, glömda; De Andra Konstverken. De som väcker mitt intresse och som bränner lite extra i fickan vid tanken på att få visa dem, trots det ibland hårda motståndet och ifrågasättandet. Att idag ha den möjligheten inom forskningstjänsten vid Akademin Valand FILM, att vända på de där stenarna och sprida de bortglömda undangömda skatter från en feministisk och queer kontext som jag hittar, det är helt fantastiskt.

Som inbjuden curator för höstens program blev jag ombedd att visa svenska filmer inom mitt forskningsområde. Den utmaningen kändes mycket lockande. Hur många feministiska experimentfilmare, och dessutom queera, kunde ens komma på tal? Efter idogt letande och tittande valdes slutligen fem verk som tillsammans spänner över en tidsperiod på 28 år. De är alla mer eller mindre filmade på den analoga filmremsan.

Konstnärerna och filmarna har mycket olika bakgrunder, men gemensamt är att de flesta har utbildning från andra länder. Det har troligen bidragit till deras inriktning mot ett mer filmiskt processat och experimentellt material, då detta är en mer utbredd filmisk inriktning i många andra länder.

Om filmerna

Den äldsta filmen Susana är något av en klassisk ”komma ut”- historia. Filmen var förbjuden i hemlandet Argentina och visas nu för första gången i Sverige där regissören Susana Blaustein numera är bosatt.

Mia Turos och Torun Hammars film Galla Placidia vann det stora teknikpriset för sin experimentlusta och visades som förfilm på biografen Sture mitt i sommaren 1997, sedan försvann den från offentligheten. I minnet hos mig fanns den kvar från dessa visningar. Efter ett samtal med Turos bestämdes att den skulle letas fram ur lådorna och digitaliseras särskilt för detta program.

Maja Borgs tidiga film To She In Me tillhör de där filmerna som vanligtvis försvinner ut i kulisserna för att filmaren själv är relativt ensam om distributionen och vid en allmän förfrågan väljer att visa något nytt och mer aktuellt istället. Men film är inte en färskvara utan bör få visas om och om igen i olika sammanhang, och det är där curatorns roll blir så viktig. Filmen visar på Borgs experimentella filmiska språk som fortsatt att utvecklas i hennes senare filmer.

Samma sak gäller för Nuanced / She’s a Dancing Queen / Whirling av Maria Olsson som diskuterar queer identitet genom rörlig bild på ett enkelt och tydligt vis men med ett bildspråk som inte alls var eller är särskilt vanligt i Sverige.

Slutligen så en video av Klara Lidén; Ohyra. Ett verk så direkt skapat för kameran och med en enkelhet och råhet i sitt uttryck att du själv förflyttas in i konstnärens rum.

/Anna Linder, forskare Akademin Valand