Höstprogram 2013

QUEERA RÖRLIGA BILDER

Om filmerna:

 

Den äldsta filmen Susana är något av en klassisk ”komma ut”-historia. Filmen var förbjuden i hemlandet Argentina och visas nu för första gången i Sverige där regissören Susana Blaustein numera är bosatt.

Mia Turos och Torun Hammars film Galla Placidia vann det stora teknikpriset för sin experimentlusta och visades som förfilm på biografen Sture mitt i sommaren 1997, sedan försvann den från offentligheten. I minnet hos mig fanns den kvar från dessa visningar. Efter ett samtal med Turos bestämdes att den skulle letas fram ur lådorna och digitaliseras särskilt för detta program.

Maja Borgs tidiga film To She In Me tillhör de där filmerna som vanligtvis försvinner ut i kulisserna för att filmaren själv är relativt ensam om distributionen och vid en allmän förfrågan väljer att visa något nytt och mer aktuellt istället. Men film är inte en färskvara utan bör få visas om och om igen i olika sammanhang, och det är där curatorns roll blir så viktig. Filmen visar på Borgs experimentella filmiska språk som fortsatt att utvecklas i hennes senare filmer.

Samma sak gäller för Nuanced / She’s a Dancing Queen / Whirling av Maria Olsson som diskuterar queer identitet genom rörlig bild på ett enkelt och tydligt vis men med ett bildspråk som inte alls var eller är särskilt vanligt i Sverige.

Slutligen så en video av Klara Lidén; Ohyra. Ett verk så direkt skapat för kameran och med en enkelhet och råhet i sitt uttryck att du själv förflyttas in i konstnärens rum.

 

_________________________________________________________________________________