Videkonstfestivalen 2009 (Gävle)

Videokonstfestival 09 är avgjord!

Två späckade dagar är till ända! Videokonstfestival 09 avslutades på fredagseftermiddagen efter två dagar fyllda med filmvisning och föreläsningar kring videokonst och experimentell film. Festivalen har gästats av celebra föreläsare såsom chefintendent Richard Julin från Magasin 3 som skildrade videokonstens historia på ett personligt sätt och curator Karen Newman, från FACT (Foundation for Art and Creative Technology) i Liverpool, som gav en insyn i den brittiska videokonsten och visade spännande exempel. Anna Linder från Filmform (Sveriges enda arkiv och distributör av svensk videokonst) visade ett exklusivt program av det senaste från Sverige och konstnären Anders Boqvist presenterade under programpunkten ”What´s new?” de bästa videoverken från Nordens konsthögskolor.

Vinnarna från vänster: Anna Östlund, Mattias Staley och Kaj Ahlgren.

Den regionala tävlingen där filmare och konstnärer med anknytning till Gävleborg, Dalarna och Uppland avgjordes på fredagen.

I ungdomsklassen vann Anna Östlund, som går sista året på Borgarskolan i Gävle, med sin film ”Socker”. Juryns motivering löd: ”Med humor och allvar behandlas filmens samtida ämne ytterst konsekvent. Från första till sista bildruta genomsyrar ämnet filmens färg, grafik och handling på ett helgjutet sätt. Årets pristagare är Anna Östlund med filmen ”Socker”.

I klassen Yrkesverksam/högskolestuderande vann Mattias Staley och Kaj Ahlgren (med rötter i Dalarna) med sin film ”Var inte rädd”. Juryns motivering löd: ”Filmen skapar, med enkla medel, ett existentiellt bråddjup som inte lämnar åskådaren någon ro. På nolltid dras vi in i ett drama utan självklara svar. Det fina fotoarbetet ger de svarta undertonerna ytterligare tyngd. Årets pristagare är Mattias Staley och Kaj Ahlgren med filmen ”Var inte rädd”.”

Festivalen som genomfördes för fjärde året är ett samarbete mellan konst- och filmkonsulenter på landstingen i Gävleborg, Dalarna och Uppsala län.
Nästa års festivalen äger rum i Uppsala.

Läs deltaljerat program

Festivaldatum: Torsdag 7- Fredag 8 maj
Tid: Torsdag 12.30-18, Fredag 9.30-15
Plats: Furusalen, Silvanum, Kungsbäcksvägen 32 i Gävle [karta och vägbeskrivning]

Utdrag ur programmet:
– Brittisk utblick med Karen Newman [FACT UK]
– What´s new? – filmpaket från Nordens konsthögskolor
– Richard Julin [Magasin 3] om historia och samtid
– FILMFORM visar aktuell svensk videokonst
– Anna Lucas [UK] visas på Konstcentrum
– Utdelning av festivalens pris
– Festivalmingel

Missa inte! Skönt festivalmingel på torsdagen med livemusik och DJ på Silvanum! För mer info och föranmälan: www.idka.net

Festivalarrangörer: Film Gävleborg, Konst Gävleborg, Film i Dalarna, Länskonst Dalarna, Film i Uppland och Kultur i länet, Uppsala län Landsting.
I samarbete med IDKA, Gävle Konstcentrum och Teatergalleriet i Uppsala.

För mer info kontakta:
Filmkonsulent Hanna Krantz 026-15 59 08, 070-600 05 92
Konstkonsulent Johan Anderung på 026-15 59 65, 070-371 94 28