Videokonstfestivalen 2006 (Gävle)

Videokonstbiennal 06

För första gången arrangerar Film Gävleborg och Konst Gävleborg i samarbete med Film i Dalarna en hel dag fylld med visning av videokonst och experimentell film, föreläsningar om film, konst och musikvideo!

Vi visar regional film/videokonst, filmer av ungdomar som deltagit i videokonstworkshops under våren och vi delar ut ett resestipendium till en filmare/konstnär från Gävleborg eller Dalarna. Stipendiet är värt 10 000 kronor och består av en resa till Tallinn där stipendiaten får arbeta på E-media center på Estonian Art Academy och ta del av det spännande arbete som pågår inom film-och konstområdet i Estland.

Under dagens visas ett timmeslångt paket med sju filmer från Filmform där gränserna mellan det dokumentära och fiktiva är utsuddade. Samma filmpaket uppskattades mycket på 2005 års upplaga av TEMPO Dokumentärfilmfestival i Stockholm.

Vi gästas även av vårt landstingsråd Alf Norberg som inviger Videokonstbiennal 06 tillsammans med Dalarnas landstingsråd Alf Johansson.

Efter kl 18.00 blir det festligt mingel med DJ och livevideo!

Datum: fredagen den 21 april 2006
Plats: Furusalen, Silvanum
Tid: 09.00-18.00, mingel efter kl 18.
Ingen föranmälan, kostnadsfritt!

Ladda ned programmet som pdf HÄR!

Mycket varmt välkomna!

Hanna Krantz, Film Gävleborg
Johan Anderung, Konst Gävleborg
Elizabeth Pethrus, Film i Dalarna

Stipendiat Videokonstbiennal 2006

Årets Videokonstbiennal 06 resestipendiat tilldelades Joanna Lombard!

Motivering:
Årets stipendium går till en hälsing med bred kulturbakgrund och med en uppenbar potential att skapa intressant videokonst med såväl hantverksskicklighet som konstnärlig kvalitet. Stipendiaten är här representerad med ett verk som är lättillgängligt, roande, mångbottnat och samtidigt förbryllande. Stipendiaten sätter med hög precision fingret på ett bekant och mänskligt identitetssökande. Året stipendiat är Joanna Lombard med verket Whos´s that girl.

Stipendiaten kommer att under ungefär en vecka få vistas i Tallinn i Estland för att knyta kontakter, besöka centrala institutioner och konstnärsorganisationer som E-media center och Medialab Tallinn. Stipendiaten kommer också att erbjudas möjlighet att bedriva eget arbete.

Joanna Lombard är född 1972 i Alger, Algeriet. Vid ett års ålder flyttade Joanna med familj till Delsbo, i hjärtat av Hälsingland. Joanna är bl a utbildad vid konstpedagogiska institutionen vid konstfack och har arbetat som konstnär illustratör och formgivare. För tillfället går Joanna en projektutbildning för yrkesverksamma konstnärer vid Kungliga konsthögskolan i Stockholm.