22 sep – 12 okt: USA, Mårten Nilsson

usa

Mårten Nilsson
USA
2001, 1:48 min.

I denna korta film hör vi manskören The Shrine of Democracy Singers framföra sången ”This is my country”. En till synes enkel film – en tagning, en utzoomning och en slutgiltig helbild där hela kören står framför det ikoniska Mount Rushmore National Memorial i South Dakota.

Ändå kan vi, troligen som filmskaparen själv, le lite över den amerikanska patriotismen och hur den gestaltar sig i kläderna, i brösttonerna och i stoltheten över det egna landet. Idag, 15 år senare, gestaltar den sig möjligen på andra sätt. I USA som håller presidentval i november så har tonerna kanske skärpts, vem får räkna sig som amerikan eller för den delen stanna i landet?

Mårten Nilsson, född 1962, läste filmvetenskap vid Stockholms universitet, och gick sedan två år på Biskops-Arnös medialinje. Jämsides med hans eget filmskapande har Mårten arbetat som filmfotograf i över 40 filmer. Till de mest namnkunniga kortfilmerna hör de han har gjort tillsammans med koreografen och regissören Gunilla Heilborn – Rewind, Sportstugan, This is Alaska, och den Guldbaggebelönade Hur man gör.

Höstens program görs i samarbete med distributören Stiftelsen Filmform.