1 sep – 21 sep: Svitjod 2000+, Mårten Nilsson & David Flamholc

Svitjod2000+

Mårten Nilsson & David Flamholc
Svitjod 2000+
2000, 10:36 min.

Filmskaparna tar åskådaren med på en resa genom Sverige där olika personer intervjuas om sin syn på en större invandring till landet. I hisnande fart avverkar vi Norrlands inland, från Kiruna, Pajala, Sorsele till bl.a. Storuman, Mora och ända ned till Ystad. Frågorna som ställdes då, vid millennieskiftet, känns fortfarande aktuella. ”Varför är vi så få människor i Sverige och vore det inte roligt om några fler flyttade hit?” En både avslöjande och rolig resa genom vårt glesbefolkade och mycket avlånga land.

Mårten Nilsson är född 1962 och David Flamholc 1974. Innan Svitjod 2000+ hade de gjort tre långfilmer tillsammans bl.a. Vackert väder och Nattbuss 807. I dessa fungerade David som regissör och Mårten som filmfotograf. Nu i Svitjod 2000+ står de båda som regissörer, producenter och klippare till filmen. Mårten ansvarar även här för filmfotot. Filmen prisbelöntes vid filmfestivalerna i Hamburg och i Tampere.

Efter denna film flyttar David till England och en fortsatt karriär som regissör. Mårten arbetar vidare som regissör och filmfotograf i Sverige. Till de mest namnkunniga kortfilmerna hör de Mårten har gjort tillsammans med koreografen och regissören Gunilla Heilborn – Rewind, Sportstugan, This is Alaska, och den Guldbaggebelönade Hur man gör.

Svitjod var ett fornnordiskt namn på folkstammen svearnas rike.

Infotext Svitjod 2000+

Höstens program görs i samarbete med distributören Stiftelsen Filmform.