8 februari – 28 februari, Mako Idemitsu, Another Day of a Housewife

 

Mako Idemitsu

Another Day of a Housewife

1977, 9:50 min

Den här videon gjordes under de dagar då jag var riktigt trött på att vara hemmafru. I den oändliga upprepningen av rutinmässiga husarbeten märkte jag att en annan ”jag” tittade på husets fru, ”mig”. Vem är jag? Vad är det att leva? Jag ville dela med mig av dessa frågor. Idemitsus konstvideor beskriver kvinnans roll i det japanska samhället från ett feministiskt perspektiv. Hon utvecklade en unik teknik som kallades ”Mako style”, där en persons inre värld representerades på en liten skärm placerad i bilden tillsammans med den som utför en performativ roll.

Idemitsu föddes i Tokyo 1940, och växte upp i en gammaldags rik patriarkal familj. Efter att ha fått två barn med målaren Sam Francis som hon var gift med, så började hon ifrågasätta sin roll som moder. 1972 filmade hon ett av de första feministiska konstinitiativen ”Womanhouse” i California. Nästa år återvände Idemitsu till Japan för att börja skapa egen videokonst såväl som film.

 Japansk videokonst

I år så uppmärksammar Videogud 150 års jubileet av diplomatiska relationer mellan Japan och Sverige genom att visa fem japanska konstnärer. Tillsammans med VIDEOART CENTER Tokyo så har vi valt ut filmer från olika epoker av japansk videokonst. Under 2018 års symposium så har du chansen att se mer japansk videokonst.