5 november – 25 november: Laura Cooper

DI_Still02-web
Laura Cooper

Divine Intervention, 2013, 9.32 min.

Spinning Ritual 2013, 2.32 min.

Divine Intervention är en dokumentation av en installation på Ridley Road market, London.
En marknadsplats där billiga produkter eller kopior av etablerade märken säljs.
Marknadsståndets grönrandiga tygtak byts mot skimrande guldband för att sedan dokumenteras under en arbetsdag. Rörelserna och arkitekturen transformerar det vardagliga till en konstupplevelse.

I Spinning Ritual ser vi en kvinna snurrandes runt i en tömd simbassäng med två blå plastpåsar fulla av vatten. Vi ser hennes reflektion i en vattenpöl på bassängens botten där reflektionen i sig själv transformerar bassängen till något måleriskt.

Laura Cooper har sin bas i New York och arbetar med starkt performativa inslag presenterade genom måleri, video, installationer och liveframträdande. Hon påvisar makt, kontroll och dess skildring i det offentliga rummet. Cooper är intresserad av de personliga och kollektiva förhållningssätt som tillsammans skapar nutida former av ritualer. I samarbete med andra konstnärer och genom att engagera deltagare i sina processer skapar Cooper performativa interventioner som uppstår genom det lekfulla men mynnar ut i absurda, poetiska eller transformativa uttryck. Coopers konstnärsutövande är ofta en reaktion på en viss plats eller område.