Sommarprogram Gävle

Goldbach_HABITAT_C3B_02

Sommarprogrammet för Gävleborg spelas nu på videostationerna i regionen!. Det består av två videoverk; HABITAT C3B av den Berlinbaserade konstnären Niklas Goldbach och Kadens av Umeåbaserade konstnärerna Helena Wikström och Gerd Aurell. Visuellt skiljer sig verken åt, där HABITAT C3B är inspelad i en urban miljö i Paris och Kadens i naturen, närmare bestämt i ett älvdelta. Gemensamt är däremot det föränderliga landskapet. Upplev sommarens ytterligheter på Gävleborgs videostationer!

NIKLAS GOLDBACH

HABITAT C3B

2008, Videoloop: 7:37min, HD Video, stereo

HABITAT C3B filmades under 2008 i distriktet av ‘Front de Seine’ (även känt som Beu-
grenelle) i det 15:e distriktet (arrondissementet) precis söder om Eiffeltornet. Området som byggdes under 1970-talet, är ett resultat av Georges Pompidous försök att modernisera staden. Det inkluderar omkring 20 torn som når nästan 100 meter högt runt om en förhöjd esplanad asfalterade med fresker, som endast kan ses från de högre våningarna av tornen. Distriktet har till stor del förfallit fram till 2000 talet och när videon spelades in 2008, hade Paris inlett ett stort projekt att renovera ‘Front de Seine’ Fundamentalt för Niklas Goldbachs arbete är den tvetydiga spänningen mellan individens önskan av att vara unik och samhällets tendens att framtvinga konformitet.

I videon ‘Habitat C3B’ använder Goldbach arkitektoniska element som en scen för att producera den en dubbelbottnad bild av vår omvärld, någonstans mellan fiktion och verklighet. Utöver video arbetar han med fotografi och installationer ofta i kombination med den rörliga bilden. Niklas Goldbach bor och arbetar som som konstnär i Berlin och har presenterat sina verk vid flertalet solo- och grupputställningar internationellt, i urval är Centre Pompidou, Paris, National Taiwan Museum of fine Arts och Berlinische Galerie Museum for Contemporary Art.

Kadens

 

GERD AURELL OCH HELENA WIKSTRÖM

KADENS

2013, Videoloop: 6:11 min, HD Video, stereo

I mellanrummen är allt ännu möjligt. Den här filmen handlar om ett speciellt sorts mel-
lanrum: ett älvdelta. Ett delta är ett landskap i ständig förändring där vattnet för med sig sand och grus som faller ut i mynningen och ständigt skapar nya öar och sandbankar.

I filmen ”Kadens” improviserar en musiker fram deltalandskapet på sin trumpet. Det som idag är älv kommer inom bara några år att vara fast mark. Landskapet blir inte längre enkelt att avläsa, det är ett ambivalent mellanrum där fast och flytande inte längre är varandras motsatser.

Gerd Aurell och Helena Wikström är bildkonstnärer och arbetar både med gemensamma konstprojekt och egna verk. Deras gemensamma arbete behandlar ofta frågor om demokrati och stadsplanering (som i ”En annan stad är möjlig” för MADE-festivalen 2009) eller om Norrland som plats (som i ”Porträtt i ett målat landskap” 2004-2011).

Gerd Aurell och Helena Wikström har tillsammans givit ut boken ”Delta – betraktelser över ett älvlandskap” på H:ströms förlag 2014. De har även behandlat dessa frågor i utställningarna ”Sparetime Utopia” på Bildmuseet i Umeå och ”Delta Dreams” på Survival Kit 3 i Riga 2011. Vid sidan av sina respektive konstnärskap arbetar Gerd Aurell som lektor vid Konsthögskolan i Umeå medan Helena Wikström är konstnärlig ledare för Vita kuben på Norrlandsoperan.